Het Lokers Velleken
  • Welkom
  • Mensen
  • Plek en stek
  • Mijmeringen
  • Leute
  • Over ons
  • Welkom
  • Mensen
  • Plek en stek
  • Mijmeringen
  • Leute
  • Over ons
Over het goede van 't groene leven in Lokeren

De Salix, voor ieder wat wil(g)s

28/12/2022

0 Comments

 
Picture
Foto: Een oude knotwilgstronk in contrast met een levende knotwilgenrij op de achtergrond te Eksaarde. (door Luc De Herdt)

De winter is een seizoen van rust en vertraging voor velen. Korte dagen, koude nachten, een tijd van gezellig samenzijn, verbinden en reflectie. Toch, het is net in deze periode dat er ons een belangrijke klus staat te wachten, willen we de generaties na ons van propere lucht voorzien...bomen planten!
 
Ook bomen bevinden zich ‘s winters in rust waarbij hun sapstroom tot stilstand is gekomen en alle energie ligt opgeslagen in wortels, stam of takken. Dit is hét moment om voor bomen een geschikte groeiplek te kiezen. Éénmaal op hun plekje aangekomen, kunnen ze zich rustig settelen en zich klaarmaken voor de lente.
 
De wilg is er zo ééntje. Deze boom kent iedereen waarschijnlijk wel, hetzij in verschillende gedaantes. Je hebt prachtige treurwilgen langs vijvers en rivieren, robuuste knotwilgen die om de zoveel jaar kaal worden ‘geknot’ of wat dacht je van onze paasboom, de krulwilg!
Picture
Foto: Meet en Peet oftewel Maria Van Driessche en Georges Celi aan het werk met een plekijzer te Eksaarde. (door iemand uit Eksaarde)
 
Naast het gebruik van typische wilgentenen door mandenvlechters, werden er ook wijmen geteeld geschikt voor ‘zinkstukken’ bij onze noorderburen. Zinkstukken zijn grote gevlochten constructies uit wilgentenen die eenmaal ter plekke gebracht met bootjes tot zinken werden gebracht en dienst deden als dijkversteviging en oeverbescherming.
Picture
Foto: Een zinkstuk te Nederland. (door Beeldbank Rijkswaterstaat)
 
Door industrialisering, de opkomst van plastic en de landbouwintensivering, ging de wijmenteelt als een zinkstuk kopje onder en zijn mandenvlechters vandaag de dag een met uitsterven bedreigde ambacht. Enkele Vlaamse mandenvlechters proberen de stiel levende te houden en ook wijmentelers zijn om enkele vingers te tellen.
 
Máár er is een lichtpuntje, een gaatje in deze hele ratrace van productie en consumptie en dat is de esthetiek! En we moeten het niet te ver gaan zoeken. Opnieuw Eksaarde, met z’n gekende wijmenteler ‘De Vos Salix’, blijkt opnieuw het epicentrum te zijn voor nieuw wilgenleven.
 
Natuurlijke patronen zijn een streling voor het oog en natuurlijke materialen worden steeds meer naar waarde gekozen. Wat dacht je van een tuinhek van gevlochten wilgentenen of nog beter… een levende wilgenconstructie waarbij je fantasie op hol mag slaan? Het kan! En… het mag! Dat weet ook Simon van ‘Wilgenwerk’. Hij maakt de gekste constructies en met als doel groene, levende plekjes te creëren voor jong en oud.
 
Onlangs organiseerde Voedselbos De Binders te Eksaarde twee workshops waarbij we aan het ‘wilgen’ gingen. Enkele prachtige constructies rezen opnieuw uit gezôarse bodem en de wilg werd opnieuw in ere hersteld.
Picture
Foto: Levende wilgenzithoek in Voedselbos De Binders. (door Simon Nijman)
 
De winter, een seizoen van rust en vertraging voor velen, maar een seizoen van de wilg voor enkelen. Laat je verwonderen door onze Salix, ze biedt mogelijkheden bij de vleet, voor ieder wat wil(g)s!
 
Meer info:www.facebook.com/VoedselbosDeBinders
  • Wilgenwerk: https://www.facebook.com/Wilgenwerk.be
  • De Vos Salix: http://devossalix.be/nl/
  • Voedselbos De Binders: https://www.facebook.com/VoedselbosDeBinders

Door Elias Vercruysse
0 Comments



Leave a Reply.

    Archief

    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    May 2022
    March 2022
    January 2022

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly