Over het goede van 't groene leven in Lokeren
“De natuur integreren in een landbouwmodel.” Elias Vercruysse weet wat hij vertelt. Ronny Van Driessche, uitbater van bistro Den Bascuul in Eksaarde, knikt. Je ziet zijn ogen fonkelen wanneer zijn schoonzoon Elias vertelt over De Binders. “We verbinden plant, dier, mens en plezier in ons voedselbos, vandaag 0,3ha reeds bewerkt, met een groeiperspectief naar 1,8ha.” Wat is een voedselbos eigenlijk? “Het is een breed begrip”, stelt Elias: “Het gaat om een landbouwmethode binnen de permacultuur en om het creëren van een bosrandsysteem door de mens gemaakt. We bootsen met verschillende hoogtelagen een natuurlijke bosrand na. We werken nu vooral met meerjarige groenten in vijf percelen voor vruchtwisseling.” “En we hebben al opbrengsten die we verwerken,” vervolledigt Ronny, “die we verwerken in bistro Den Bascuul. Het is een korte keten op fietsafstand.” Ook de zomeroogst 2022 oogt goed. Ruim 750kg appels werden verwerkt in 150 kratten appelsap van 3L. Het hele parcours staat transparant toegelicht op hun facebookpagina. Hoe is de vlam voor een voedselbos bij jullie opgelaaid? Ronny vermoedt dat het allemaal lang geleden begonnen is bij de tv-serie ‘De Kat’ (1973), waarbij De Kat het opneemt tegen de milieuverontreiniging. "Met de VELT-werking heb ik de juiste vitamines gekregen", klinkt de concrete vertaling. Elias kan de vlam in een recenter verleden terugvinden met een natuurgids- en voedselboscursus. Ook de Jeugdbond voor Natuur en Milieu leverde de juiste energie om zich erin vast te bijten. Voedselbos De Binders belooft een mooie toekomst in zich te dragen. Succes !
Bert Boone
0 Comments
|
Proudly powered by Weebly